Geen voedingswaarde op voorkant verpakking

Er komt geen verplichting om de voedingswaarde van producten te vermelden op de voorkant van de verpakking. Een voorstel daartoe heeft het niet gehaald in de bevoegde commissie van het Europees Parlement.

Europa buigt zich al langer over de regels voor de etikettering van voedselverpakkingen. In 2008 kwam de Europese Commissie met een reeks voorstellen, vorig jaar bepaalde het Europees Parlement zijn standpunt. Omdat beide instellingen geen eensgezindheid konden bereiken, is het dossier nu voor een tweede keer op de tafel van het parlement terechtgekomen.

Er moet op voedselverpakkingen een voedingswaardetabel komen, vinden de leden van de commissie Voedselveiligheid van het parlement. Informatie over de aanwezige hoeveelheden energie, vet, verzadigd vet, suiker en zout zouden op 1 plaats moeten komen, duidelijk leesbaar en samen met de productingrediënten.

Een voorstel om die informatie verplicht op de voorzijde van de verpakking te printen, is nu weggestemd. De progressieve fracties reageerden ontgoocheld en laakten de invloed van de industriële lobby.

lees ook