Gewone agenten moeten zelf ingrijpen bij schietpartijen

Eind dit jaar krijgen duizenden politieagenten een opleiding om in te grijpen bij gewapende incidenten. Nu gaat er vaak kostbare tijd verloren, doordat gewone agenten moeten wachten op speciale eenheden.
Archieffoto

"Bij een amokincident heb je echt geen tijd te verliezen", aldus Paul Putteman, de korpschef van de Dendermondse politie. "Het komt erop aan om die dader zo snel mogelijk te stoppen."

Nu mogen bij een situatie, zoals bij de steekpartij van Kim De Gelder in Dendermonde in 2009, de gewone agenten enkel het gebouw omsingelen. Daarna moeten ze wachten op de speciale interventie-eenheden.

"Het is zo dat de speciale eenheden beter opgeleid en uitgerust zijn voor zo'n tussenkomst", zegt Putteman. Met de opleiding die duizenden gewone agenten eind dit jaar volgen, zou dat alvast verbeteren.