Greenpeace lanceert “WikiLeaks” voor olieramp BP

De milieuorganisatie Greenpeace heeft de site Polluter Watch gelanceerd, een eigen “WikiLeaks” over de olieramp in de Golf van Mexico bijna een jaar geleden. Greenpeace wil zo lokale gemeenschappen helpen om schadeclaims in te dienen.

Greenpeace kon de hand leggen op zo’n 30.000 geheime overheidsdocumenten over de ontploffing van het boorplatform Deepwater Horizon van de Britse oliemaatschappij BP in de Golf van Mexico. De documenten bevatten onder meer informatie over de communicatie tussen de Amerikaanse overheid en BP.

Volgens Greenpeace probeerden BP en de Amerikaanse overheid de ware impact van de olieramp achter te houden. “We hopen dat deze website kan bijdragen om aan het licht te brengen hoe ze dit deden", aldus Kert Davies van Greenpeace. "De site kan ook lokale gemeenschappen helpen in hun strijd voor de schadevergoedingen waar ze recht op hebben.”

De milieuorganisatie heeft de 30.000 geheime documenten nu online gezet op de website “Polluter watch”. Greenpeace roept bezoekers op de documenten te doorzoeken, te analyseren en eventuele bewijzen van wangedrag door te sturen naar Greenpeace. Het systeem doet denken aan “WikiLeaks”, een website die bedoeld is als plaats waar klokkenluiders mistoestanden aan de kaak kunnen stellen.

Morgen is het precies een jaar geleden dat BP-boorplatform Deepwater Horizon ontplofte (kleine foto). De explosie was het begin van de grootste olieramp die de Verenigde Staten ooit gekend heeft.