Gust Van den Berghe alweer naar Cannes

De film "Blue bird" van Gust Van den Berghe is geselecteerd voor de nevensectie Quinzaine des Réalisateurs op het Filmfestival van Cannes. Vorig jaar was de jonge Vlaamse cineast ook al geselecteerd voor dezelfde competitie met "En waar de sterre bleef stille staan".

"Blue bird" is gebaseerd op "L'oiseau bleu" van Maurice Maeterlinck. Maeterlinck is de enige Belg ooit die de Nobelprijs Literatuur won. Het theaterstuk vertelt het verhaal van de zoektocht van twee kinderen van een houthakker die de blauwe vogel van het geluk en het raadsel van het bestaan willen opsporen.

Gust Van den Berghe heeft zich door het boek laten inspireren voor zijn langspeelfilm "Blue bird". De prent werd opgenomen in Togo in Afrika. De cast en crew bevat heel wat Togolezen.

"Blue bird" is volgens de cineast een universeel verhaal over kinderen die opgroeien zonder dat ze het zelf beseffen. In hun zoektocht naar de mytische vogel, leren zij belangrijke zaken over hoe de volwassen wereld in elkaar steekt. De film kwam tot stand met steun van het Vlaams Audiovisueel Fonds.

Voor de Vlaamse film is het na een jarenlange afwezigheid al het vierde jaar op rij dat er een speelfilm geselecteerd is voor een van de competities van het Filmfestival van Cannes.

Naast "Blue bird" van Gust Van den Berghe zijn ook twee Franstalige Belgische films geselecteerd voor de Quinzaine des Réalisateurs in Cannes. Het gaat om "Les géants" van Bouli Lanners en "La fée" van Dominique Abel.

"Les Géants" komt pas in de herfst in de zalen, maar krijgt zijn première al op de slotavond van de Quinzaine. De film, gedraaid in België en Luxemburg, gaat over drie jongens die zoeken naar vrijheid. Lanners mocht in 2008 al met "Eldorado" naar Cannes.

"La fée" werd gedraaid door de Belg Dominique Abel, samen met de Fransman Bruno Romy en de Canadese Fiona Gordon.