Khaddafi belooft vrije doorgang voor hulp

In Libië heeft kolonel Moe'ammar al-Khaddafi vrije doorgang gegarandeerd voor internationale hulp in de gebieden die onder zijn controle staan. Dat is vooral van belang voor de belegerde stad Misurata, waar de humanitaire situatie schrijnend is. Maar ondertussen hebben Khaddafi's troepen een bloedbad aangericht in het westen van het land.

Misurata is de enige stad in het westen van Libië waar de rebellen nog de plak zwaaien. Maar Khaddafi laat al wekenlang hevige bombardementen uitvoeren op de stad. Naar schatting 1.000 mensen zijn daarbij al omgekomen en er vielen al 3.000 gewonden. De humanitaire situatie is kritiek.

De afgelopen dagen konden al zo'n 1.000 mensen worden geëvacueerd. Nu wil Groot-Brittannië, met de hulp van de Verenigde Naties, 5.000 mensen weghalen uit Misurata, dat aan de kust ligt.

"We moeten zo snel mogelijk hulp kunnen bieden. Er is dringend nood aan medische hulp, voedsel en water in Misurata", zegt Valerie Amos, VN-adjunct-commissaris voor Humanitaire Zaken. Khaddafi zou die hulp nu toelaten in Libië.

Intussen zouden soldaten van het Libische leger ten zuidwesten van de hoofdstad Tripoli een bloedbad hebben aangericht en ze zouden ook plunderingen uitvoeren. In twee dagen tijd zouden al meer dan 100 mensen vermoord zijn.