Kwart minder drugsmisdrijven in Antwerpen dan vorig jaar

Vorig jaar was er een sterke daling van het aantal drugsmisdrijven in Antwerpen. Dat blijkt uit de jaarlijkse criminaliteitscijfers van de stad. Maar over het algemeen blijft de criminaliteit ongeveer gelijk met het jaar voordien.

In vergelijking met 2009 zijn er ongeveer evenveel aangiftes van misdrijven gebeurd (daling 0,2 procent). Het sterkst is de daling van 24 procent van het aantal drugsmisdrijven. Ook het aantal handtasdiefstallen kende een daling van 12 procent. De woninginbraken dalen met 1 procent. Opvallend is wel dat de handtasdiefstallen en de woninginbraken zich verplaatsen naar aangrenzende politiezones.

Het aantal auto-inbraken en diefstallen met geweld nam wel toe en steeg respectievelijk met 15 en 8 procent. “De voorbije jaren merken we op dat het ruwer en gewelddadiger geworden is", aldus burgemeester Patrick Janssens (SP.A, kleine foto). "Er is daarnaast waarschijnlijk een link tussen de diefstallen met geweld en de open grenzen naar Oost-Europa.” De cijfers blijven volgens de politie wel ver uit de buurt van het niveau van voor 2007.

Antwerpen kende voor het eerst, sinds de invoering ervan in 2005, ook een daling van de overlastboetes. Die kunnen zowel door de politie als door erkende ambtenaren uitgeschreven worden.