Londen stuurt militaire adviseurs naar Libië

De Britse regering gaat tien militaire adviseurs naar Libië te sturen. Ze zullen in het rebellenbolwerk Benghazi gestationeerd worden en moeten de rebellen logistieke en inlichtingentraining geven.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague maakte het nieuws over de militaire adviseurs bekend. Volgens de BBC gaat het om tien adviseurs die de Libische rebellen logistieke en inlichtingentraining zullen geven. De operatie zou geleid worden door Groot-Brittannië en Frankrijk.

Volgens Hague gebeurt de operatie binnen de lijnen van de VN-resolutie over Libië, die buitenlandse grondtroepen uitsluit. Hague benadrukte dat de tien militairen niet bij gevechten betrokken zullen worden. Volgens Hague was er ook nood aan militaire adviseurs om de Libische bevolking te kunnen beschermen.

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Alain Juppé benadrukte nog eens dat zijn land sowieso tegen het sturen van grondtroepen gekant blijft. Juppé gaf ook toe dat de situatie in Libië "moeilijk" en "verward" is en dat het Westen Khaddafi onderschat heeft in zijn mogelijkheden om zijn strategie aan te passen aan de militaire interventie.