Nieuwe klacht tegen Roger Vangheluwe

Het parket van Brussel bevestigt dat er een nieuwe klacht is ingediend tegen de voormalige Brugse bisschop Roger Vangheluwe. De klacht gaat over feiten die zich afspeelden in de jaren 60. Het weekblad Humo had erover bericht.

Vangheluwe zou in de jaren 60 samen met een andere priester twee jongens hebben misbruikt tijdens een kamp voor misdienaars. Humo meldde zondag dat bij het Brusselse parket een klacht zou zijn ingediend door een 59-jarige man uit Roeselare die weliswaar niet zelf een slachtoffer van het misbruik zou zijn.

De voorbije dagen kon het Brusselse parket het bestaan van de klacht niet bevestigen, maar vandaag gebeurde dat dan toch. "Het proces-verbaal met de aangifte is nog niet op het parket aangekomen", zegt woordvoerster Wenke Roggen. "Wanneer dat gebeurt, zullen we het dossier doorspelen aan het federale parket." Roggen wilde niet ingaan op de details van de klacht, maar zegt dat de inhoud wel in de lijn ligt van het verhaal dat Humo brengt.

Volgens Eric Van Der Sypt, de woordvoerder van het federale parket, zal er overleg volgen met het Brugse parket. "We zullen nagaan of er verder onderzoek moet en kan gebeuren en door wie. Daarbij zal ook worden onderzocht of de feiten al dan niet verjaard zijn." De kans dat dat het geval is, is groot.