Oude garde leidt hervormingen in Cuba

In Cuba is het zesde Congres van de Communistische Partij afgesloten. Raul Castro werd er benoemd tot leider van de partij en volgt ook daar officieel zijn broer Fidel op. In zijn slotspeech noemde Raul Castro het stoppen van de terugkeer van het kapitalisme en het verdedigen van het socialisme als zijn voornaamste doelen.

De 79-jarige Raul Castro volgde eerder al Fidel Castro (84) op als president van Cuba. Nu neemt hij dus ook officieel de leiding over van de communistische partij. Op het grote partijcongres in Havana (kleine foto) werd hij benoemd tot Eerste Secretaris van de partij.

Ook de nieuwe nummer 2 van de communisten is van de oude, revolutionaire generatie. Het gaat om Machado Ventura, een man van 80, die nog meevocht in de revolutie. De hervormingen waar het land door moet, zullen dus geleid worden door de oude garde. Tijdens de slotsessie van het congres maakte Fidel Castro nog eens een publiek optreden. Hij was te zien aan de zijde van zijn jongere broer Raul (foto boven). Fidel zal nog een adviserende rol blijven spelen.

In zijn slotspeech zei Raul Castro dat hij als "ultiem doel" heeft om het land te behoeden voor een terugkeer van het kapitalisme en om het socialisme hoog in het vaandel te houden. "Ik zal het socialisme verdedigen, bewaren en verder perfectioneren en nooit een terugkeer van het kapitalisme toestaan", klonk het. Hij oogstte prompt applaus van de zowat duizend congresleden.

Tijdens het driedaagse congres werden 313 nieuwe maatregelen goedgekeurd om de Cubaanse economie uit het slop te halen. Zo krijgen staatsbedrijven meer autonomie en komt er meer ruimte voor buitenlandse investeringen. De planning daarbij blijft wel in handen van Havana. Voor het eerst sinds lang zal het voor mensen in beperkte mate ook mogelijk worden om een huis te kopen of te verkopen.