Politie Westkust gaat jongeren hard aanpakken

De politiezone Westkust gaat sommige jongeren deze zomer voortdurend volgen, aanspreken en controleren. Onder de noemer VIP, "very irritating police", wil de politie hangjongeren harder aanpakken. Het project is omstreden, dat blijkt ook uit de meningen van experts.

In de gemeentes Koksijde, Nieuwpoort en De Panne start het VIP-project deze zomer. Dat staat in De Morgen en in La Dernière Heure. Volgens de politie veroorzaken jongeren in de zomer vaak veel overlast.

"In de zomer wonen er hier tijdelijk tien keer zo veel mensen. Het is de bedoeling om die jongeren uit de anonimiteit te halen", zegt Nicholas Paelinck, korpschef van de politiezone Westkust. "Want meestal komen ze uit het binnenland of uit Noord-Frankrijk en zijn ze hier met vakantie."

"Maar daardoor valt de sociale controle soms weg en gaan ze sneller buiten de lijntjes kleuren", zegt Paelinck. "Daarom willen we jongeren die overlast veroorzaken, strakker opvolgen en systematisch controleren." Na de zomer volgt er een evaluatie van het project.

De politie haalde de mosterd voor het project uit Rotterdam. Daar is het omstreden, want volgens sommige criminologen werkt het stigmatiserend en is de kans reëel dat de aanpak een averechts effect heeft.

Meningen over aanpak zijn verdeeld

De meningen over de VIP-aanpak zijn verdeeld. Volgens criminoloog Brice De Ruyver is het VIP-project geen overbodige luxe: "Het is in overeenstemming met de reële situatie, vooral in De Panne. Het is noodzakelijk dat je ertegen optreedt." Hij vindt niet dat op die manier jongeren gestigmatiseerd worden. "Het gaat vaak om jongeren die al een voorgeschiedenis hebben." De Ruyver vindt dat vooral de leidersfiguren uit die groepen moeten worden gehaald, "want er zijn altijd heel wat meelopers."

Volgens Stijn Vivijs van het Instituut voor Criminologie aan de Leuvense universiteit, werkt de VIP-behandeling echter contraproductief. "Nultolerantie tegenover hangjongeren werkt absoluut niet", klinkt het. "Dat is aangetoond door criminologisch onderzoek." Volgens Vivijs zal de "irritating police" leiden tot een kat-en-muisspel met de jongeren.

Ook het Kinderrechtencommissariaat is tegen. "Het is jammer dat er lukraak acties worden ondernomen", zegt Bruno Vanobbergen. "Er is een integraal beleid op lange termijn nodig." De Vlaamse Jeugdraad vindt de keuze om jongeren te viseren "onverstandig."