Roemeense politicus danst zich naar wereldfaam

Hij mag dan wel een van de internetsensaties van dit moment zijn, het dansoptreden van de Roemeense politicus Edmond Talmacean wordt door zijn eigen partij nauwelijks gewaardeerd. Premier Emil Boc, die eveneens deel uitmaakt van de liberaaldemocratische partij PD-L, liet indirect weten dat Talmacean zich beter met politiek zou bezig houden. Talmacean liet vervolgens door persbureau AP noteren dat hij zich "gedeisd zal houden tot de verkiezingen van volgende maand".

Het was een vrij accuraat dansoptreden op Michael Jacksons "Bad", waardoor de 40-jarige politicus in de schijnwerpers geraakte. "Dansen is een andere manier om een politieke boodschap te brengen die een jongere generatie aanspreekt. Namelijk dat het belangrijk is om plezier te maken. Dat je naar de discotheek kan gaan en daar kan dansen", zo omschreef Talmacean zijn optreden gisteren aan AP.

Maar gevraagd om een reactie op de "heisa" reageerde premier Boc tijdens een persconferentie met: "Er zijn andere dingen belangrijker dan te kijken naar hetgeen in de showbizzwereld gebeurt." Volgens het commerciële tv-station ProTV probeerde de premier zo ernstig mogelijk te blijven, toen hij dit zei. Partijgenoot Vasile Blaga was directer en vond dat Talmacean dan maar aan "Sterren op de dansvloer" moest deelnemen. Crin Antonescu van een oppositiepartij wist het optreden van Talmacean wel te smaken en zei dat hij "de enige sympathieke figuur van PD-L is".

Talmacean heeft intussen zijn besluit getrokken en zal zich gedeisd houden, "ook al heb ik geen spijt van wat ik gedaan heb". "Ik heb gezongen en gedanst. Dat zijn nu eenmaal kwaliteiten van het Roemeense volk", besloot hij.

lees ook