Sagrada Familia ontruimd door brand in crypte

De Sagrada Familia, de beroemde basiliek van Barcelona, is vanmorgen ontruimd door een brand in de crypte. De brand zou aangestoken zijn door een 65-jarige man. De basiliek blijft de hele dag gesloten.

De brand brak rond 10.45 uur uit in de crypte van de basiliek. Volgens Joan Rigol, de voorzitter van de stichting die de Sagrada Familia uitbaat, is de brand aangestoken. Een 65-jarige man werd opgepakt door de politie. Hij zou priestergewaden die in een van de sacristies in de crypte worden bewaard, in brand hebben gestoken. De brandstichter zou geestelijk gestoord zijn.

De brand in de crypte woedde naar verluidt zo'n 45 minuten en zou heel wat schade hebben aangericht in de sacristie waar de priestergewaden hingen. Aan de buitenzijde van de basiliek was een lichte rookpluim te zien (foto bovenaan).

Door de brand moest de Sagrada Familia ontruimd worden. In totaal werden zo'n 1.500 mensen geëvacueerd. 4 bezoekers moesten worden verzorgd omdat ze rook ingeademd hadden.

De basiliek zal normaal gezien tot morgen gesloten blijven. De Sagrada Familia van de Catalaanse architect Antoni Gaudí is een van de grootste toeristische trekpleisters in Spanje. Elk jaar komen er zowat 2,3 miljoen bezoekers het interieur van de basiliek bekijken.

Aan de Sagarada Familia wordt al bijna 130 jaar gebouwd, sinds 1882. In november vorig jaar werd de Sagrada Familia als basiliek gewijd door paus Benedictus XVI.