Spanning in Jemen stijgt, bemiddeling op 2 fronten

Op verschillende plaatsen in Jemen zijn er vandaag opnieuw betogers op straat gekomen. Het kwam tot rellen met de ordediensten en zeker één betoger overleed daarbij. Straks wordt er op twee fronten bemiddeld over het land.

In de stad Taiz, ten zuiden van Sanaa, opende de politie het vuur op de betogers. Zeker één man kwam om en een andere raakte gewond. De protestacties tegen het regime van president Ali Abdullah Saleh duren nu al drie maanden, maar de betogers willen van geen wijken weten. In Taiz liep het uit de hand toen ze barricades opwierpen met brandende autobanden. De betogers voeren de druk nog op, onder meer door op nieuwe locaties te gaan betogen.

Later vandaag komt de VN-Veiligheidsraad samen om de situatie in Jemen te bespreken. De Russische buitenlandminister Sergei Lavrov heeft de Jemenitische oppositie al opgeroepen om voor dialoog te kiezen en niet afkerig te staan tegenover buitenlandse hulp.

Maar ook landen uit de Golfregio zelf gaan samenzitten om te bemiddelen. Dat gebeurt in Abu Dhabi. Een mogelijk bemiddelingsvoorstel is dat Saleh vrijwillig de macht uit handen geeft, maar dan moet daar voor de oppositie wel een concrete datum bij.

In het Westen leeft intussen de vrees dat Al Qaeda van de chaos gebruikmaakt om zijn positie in Jemen te versterken.