Zwarte lijst van vliegmaatschappijen aangevuld

De Europese Commissie heeft de lijst van verboden luchtvaartmaatschappijen aangepast. Geen enkele maatschappij uit Mozambique mag nog over of naar Europa vliegen, net als 2 specifieke vliegtuigen van Air Madagaskar omdat ze niet veilig zijn.

Vicevoorzitter van de Europese Commissie Siim Kallas, bevoegd voor Vervoer, zegt dat de commissie bereid is om samen te werken met de autoriteiten van de landen die veiligheidsproblemen hebben om de problemen te verhelpen.

Sommige maatschappijen, waaronder vier vrachtluchtvaartmaatschappijen uit Indonesië en een luchtvaartmaatschappij uit Oekraïne, zijn van de lijst gehaald omdat de veiligheidsproblemen naar behoren zijn aangepakt. Ook enkele commerciële maatschappijen uit Angola, Cambodja, Kazachstan en Kirgizië zijn weer toegelaten.

De Europese Commissie heeft ook de Europese luchtvaartmaatschappijen onderzocht. Acute problemen zijn er niet, maar de commissie roept de overheden van verschillende lidstaten wel dringend op hun toezicht op deze luchtvaartmaatschappijen te verbeteren, om ervoor te zorgen dat alle in Europa gevestigde luchtvaartmaatschappijen overeenkomstig de hoogste veiligheidsnormen werken.