"Aantal politiezones moet van 200 naar 150"

Het aantal politiezones in ons land zou moeten dalen van 200 naar 150. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom (Open VLD) gezegd. Volgens haar is een kwart van de zones te klein om zelfstandig te blijven bestaan.

De samensmelting van politiezones ligt al langer op tafel. In januari pleitte de N-VA nog voor schaalvergroting om de kwaliteit te verhogen. Turtelboom (kleine foto) toonde zich ook toen al groot voorstander van fusies tussen politiezones, maar wilde wel dat die gedragen werden door de zones zelf.

Daar komt de minister nu dus op terug. Een volgende regering zou een fusie verplicht moeten opleggen. Politiezones met minder dan 50 werknemers zouden moeten verdwijnen, goed voor een daling van 200 naar 150 zones.

Via een wetswijziging maakte Turtelboom 2 jaar geleden een vrijwillige samensmelting mogelijk, maar uiteindelijk maakten slechts 2 politiezones, Maasmechelen en Lanaken, daarvan gebruik.

De politievakbonden reageren verdeeld op het plan. NSPV, Sypol en VSOA zijn voorstander. Zij hopen dat er door fusies meer blauw op straat komt en dat er bespaard wordt op een aantal topfuncties. Bij het ACV en de ACOD zijn er meer reserves. Het ACV vindt het personeelstekort bij de politie een belangrijkere aangelegenheid , de ACOD vindt het nog te vroeg voor een evaluatie van de vorige politiehervorming.