"Drie dochters met eigen dynamiek"

Wouter Vandenhaute heeft in "De ochtend" op Radio 1 gereageerd op de overname van de Vlaamse SBS-zenders door De Vijver. "Ik ben heel blij dat we als underdog positief uit de strijd gekomen zijn, maar het proces is boeiender dan het resultaat. Morgen begint het echte werk."

Vandenhaute benadrukte in het gesprek dat het 3 à 4 jaar geleden al duidelijk was dat de toekomst van Woestijnvis bij de VRT problematisch zou zijn. "Maar ofwel ga je dan in een hoekje zitten grienen ofwel ga je nadenken over de toekomst van je bedrijf. Het is jammer dat we in het defensief zijn terechtgekomen."

De overnameprijs zou ergens tussen 150 en 170 miljoen euro liggen, maar Vandenhaute wil niet ingaan op bedragen. "Wij zijn als underdog begonnen, maar als winnaar uit de strijd gekomen. We hebben tijdens de onderhandelingen heel de tijd het hoofd koel gehouden. De overnameprijs is een verantwoord bedrag, maar het is wel duur."

Volgens Vandenhaute moeten de 3 dochters (Woestijnvis, de SBS-zenders en Humo) nu elk een eigen dynamiek ontwikkelen. Toch sluit hij ook verdere samenwerkingen met de openbare omroep niet uit. "Ons hart ligt hier (bij de VRT, red.). Mochten er in de toekomst nog mogelijkheden zijn, graag." Toch zou hij succesvolle programma's als "Man bijt hond" en "De slimste mens ter wereld" kunnen meenemen naar VT4 en Vijftv. "De rechten van al die programma's liggen bij ons, maar wij willen er bijvoorbeeld wel over nadenken om "Man bijt hond" op de VRT te houden."

"Iedereen moet nu rustig nadenken over wat deze stap in het medialandschap betekent", voegde hij er nog aan toe. "De menselijke verhoudingen met Sandra De Preter (gedelegeerd bestuurder van de VRT) en Leo Hellemans (directeur media van de VRT) zijn goed. Wij blijven on speaking terms. De Preter was een van de eersten om mij te feliciteren."

Woestijnvis maakt nog een volledig jaar programma's voor de VRT. "Ook de huidige teams bij VT4 en Vijftv doen het goed. Voorlopig blijven zij de zenders leiden. Vanaf het najaar van 2012 zullen we zien. We weten zelf nog niet hoe alles zal evolueren."

Voor Vandenhaute was het proces van de onderhandelingen ook boeiender dan het resultaat. "Het resultaat is nu goed en daar zijn we blij om, maar morgen begint het echte werk", aldus Vandenhaute. "Ik ben niet bezig met mediageschiedenis schrijven, ik ga straks weer gewoon op mijn fiets zitten."

De carrière van Wouter Vandenhaute

Wouter Vandenhaute (°1962) begon zijn televisiecarrière in de jaren 80 als sportjournalist bij de openbare omroep BRT. Begin de jaren 90 maakte hij op de toenmalige BRTN furore als copresentator van "Het huis van wantrouwen" met Mark Uytterhoeven.

Na het succes van "Het huis van wantrouwen" verlaat Vandenhaute de BRTN om samen met Jan Huyse en Erik Watté de voetbalverslaggeving bij de zender FilmNet te verzorgen. In 1997 richten Vandenhaute, Huyse en Watté het televisieproductiehuis Woestijnvis op. Onder leiding van Vandenhaute groeit het productiehuis uit tot de belangrijkste leverancier van de VRT, met succesprogramma's als "Man bijt hond", "Alles kan beter", "De laatste show", "Het eiland", "Van vlees en bloed" en onlangs nog "De ronde". In 2008 scoort Woestijnvis met de productie van de langspeelfilm "Loft".

Als sportliefhebber zette Vandenhaute enkele jaren geleden zijn zinnen op de Vlaamse voorjaarsklassiekers in het wielrennen. Samen met Corelio nam hij de organisatie van de belangrijkste Vlaamse wielerwedstrijden over en hergroepeerde ze onder de naam Flanders Classics. 

Wouter Vandenhaute is getrouwd met VRT-sportjournaliste Catherine Van Eylen. In 2005 startte hij het restaurant Couvert Couvert op in Heverlee.