"Fijn om magische woord "Actie" te roepen"

In het stadhuis van Anderlecht heeft Nic Balthazar de eerste scène opgenomen van "Tot altijd", zijn film over Mario Verstraete, de eerste Belg die gebruik maakte van de euthanasiewet. "Wat is het fijn om het magische woord "Actie" uit te spreken".

De hoofdrol in "Tot altijd" is voor Koen De Graeve, bekend van "De helaasheid der dingen" en "De Ronde". Hij verloor twintig kilo om de rol van MS-patiënt Mario Verstraete te spelen.

In de eerste scène pleit De Graeves personage in de Senaat voor het recht op euthanasie. "Het is een aparte scène om de film mee te beginnen, want we zitten in een ongewone setting", zegt de acteur. In de echte Senaat mag geen fictie worden opgenomen, dus trok Nic Balthazar met zijn ploeg naar het stadhuis van Anderlecht.

"In een scène zoals vandaag lijkt het wel alsof we een biopic opnemen", zegt Balthazar. "In de scènes wanneer Mario Verstraete zich begeeft op het publieke toneel, proberen we zo dicht mogelijk bij de werkelijkheid te blijven, maar wat ons echt interesseert, is het verhaal achter het verhaal dat we kennen".

Een film over euthanasie klinkt weinig opbeurend. "De grootste uitdaging is dan ook om lichtheid te geven aan de film", zegt de regisseur. "En vooral levenslust, want daarover ging de strijd van Mario Verstraete uiteindelijk".