"Geen toename kankers door Tsjernobyl"

De kernramp in Tsjernobyl heeft niet geleid tot een toename van het aantal gevallen van schildklierkanker in België. Dat schrijft het Studiecentrum voor Kernenergie (SCK). Daarmee haalt het SCK de bewering onderuit van dokter Luc Michel, die gisteren het tegengestelde beweerde.

Oncoloog Luc Michel zei gisteren dat het aantal kankers bij ons gevoelig was gestegen sinds Tsjernobyl. Hij vindt het legitiem om vragen te stellen bij de toename die zich volgens hem vooral manifesteerde bij kinderen, die sowieso gevoeliger zijn voor radioactiviteit.

Maar het Studiecentrum voor Kernenergie was er snel bij om de beweringen van de professor tegen te spreken. "Zelfs indien men de meest pessimistische risicofactoren inzake kanker en genetische of erfelijke aandoeningen hanteert, is het niet mogelijk een stijging van dergelijke aandoeningen vast te stellen", klinkt het.

"Ook andere gezondheidsproblemen, zoals de werking van de schildklier, een verminderde vruchtbaarheid of een degradatie van het ruggenmerg, konden ook niet worden teruggevonden in België." De meeste blootgestelde kinderen kregen slechts een stralingsdosis van 0,3 millisievert terwijl er volgens het SCK pas gevolgen merkbaar zijn vanaf 4 millisievert.