"Grote uitdaging voor nieuwe eigenaars"

Net zoals Vlaams minister van Media Ingrid Lieten (SP.A) hebben de mediaspecialisten van Open VLD en Groen! positief op de overname van VT4 en Vijftv gereageerd. De deal belooft een verrijking voor de Vlaamse kijker te zijn, klinkt het.

Open VLD-volksvertegenwoordiger Bart Tommelein en Open VLD-voorzitter Alexander De Croo vinden de overname een goede zaak. Voor De Croo bewijst de overname dat Vlaanderen over ambitieuze ondernemers met visie beschikt.

Partijgenoot Tommelein hoopt dat de deal ook VRT, VMMa en de productiehuizen zal prikkelen om te blijven gaan voor topkwaliteit. "Ze moeten het vernieuwde landschap niet als bedreiging zien, maar als een opportuniteit", zegt hij. "De uitdagingen voor de nieuwe eigenaars zijn groot, maar we zijn ervan overtuigd dat dit een verrijking betekent voor de Vlaamse mediasector." 

Groen!-collega Bart Caron ziet eveneens belangrijke voordelen, al gaat het toch ook om een "aderlating voor de VRT". "De openbare omroep verliest een groot deel van haar beste programma's, een pak bekende schermgezichten en vooral veel creativiteit", waarschuwt hij. Tijd dus om nieuw talent een kans te geven, vindt Caron.

Dat Woestijnvis eigen zenders wilde, noemt de Groen!-politicus "een normale ambitie". Hij is tevreden dat VT4 en Vijftv in Vlaamse handen komen. "Liever dan een overname door een buitenlandse commerciële mediagroep", besluit hij.