"Verdubbel heffing op de kerncentrales"

Minister van Financiën Didier Reynders (MR) wil de heffing die energieproducenten moeten betalen voor het langer openhouden van de kerncentrales, verdubbelen. Dat heeft hij gezegd in enkele Franstalige kranten.

GDF Suez, het moederbedrijf van Electrabel, betaalt de federale overheid momenteel 250 miljoen euro bruto per jaar als vergoeding voor de extra winsten die het bedrijf maakt omdat de kerncentrales langer openblijven dan oorspronkelijk gepland. Reynders zegt dat het huidige bedrag kan worden verhoogd tot het dubbele: 500 miljoen euro.

De minister baseert zich voor de nieuwe heffing op de zogenoemde nucleaire rente, een andere benaming voor de winsten die de energiesector boekt omdat de kerncentrales langer openblijven. Over de exacte grootte van die nucleaire rente bestaat heel wat onenigheid.

Volgens de CREG, de instantie die de energiesector controleert, zou de nucleaire rente kunnen oplopen tot bijna 2 miljard euro per jaar. Electrabel, dat in ons land 7 kerncentrales uitbaat, ontkent dat ten stelligste en heeft het zelf over 750 miljoen euro. Op vraag van de overheid moest de Nationale Bank van België (NBB) berekenen hoeveel de nucleaire rente precies bedraagt. Het rapport wordt pas een van de komende dagen verwacht.

Minister Reynders zegt dat hij zeker is dat het rapport van de NBB spreekt over een nucleaire rente van 770 à 920 miljoen euro. Als dat klopt dan geeft de NBB Electrabel gelijk in het welles-nietesspelletjes met de CREG. Dat kan serieuze gevolgen hebben bij de energiewaakhond, want Guido Camps, de topman van de CREG, zei enkele weken geleden nog dat hij zou opstappen als de Nationale Bank de cijfers van Electrabel volgt en niet die van de CREG.