“Zwemmen in zee zonder redders is verboden”

Ondanks de drukte aan de kust is voorlopig nog geen enkele reddingspost bemand. In de meeste kuststeden zijn er pas vanaf halfweg juni redders op het strand. Gisteren nog raakte in Oostende een kleuter in de problemen toen ze met haar luchtmatras in zee ging.

De intercommunale kustreddingsdienst van West-Vlaanderen (IKWV) benadrukt dat zwemmen in zee zonder redders verboden is. “Het water is eigenlijk nog te koud om redders in te zetten”, aldus Johnny Devey voorzitter van de IKWV. De temperatuur van het strandwater bedraagt momenteel slechts 12 graden. “Door het extreem goede weer tijdens deze paasvakantie, gaan mensen soms tot aan de buik in het water”, gaat Devey verder. “Toch blijft zwemmen verboden.”

De politie kan overigens alleen optreden als er een direct gevaar is. “We hopen vooral dat de toerist zijn verstand gebruikt”, aldus Rudy Fort van de politie Oostende. “Geniet van de zomerse temperaturen en het pootje baden, maar ga niet zwemmen.” Volgens Fort moeten toeristen beseffen dat zwemmen in de zee gevaarlijk kan zijn.

Voorzichtigheid blijft dus geboden. Vorig weekend al moest de Sea King van de luchtmachtsbasis in Koksijde verschillende keer uitrukken om vermiste kinderen te helpen zoeken. Telkens werden de kinderen na een tiental minuten gezond en wel teruggevonden.