Aantal verkeersdoden daalt met 12 procent

Het aantal verkeersdoden is vorig jaar met 12 procent gedaald in vergelijking met 2009. In 2010 stierven 729 mensen op de weg, het jaar daarvoor waren er dat nog 828.

Het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV) publiceert vandaag de verkeersveiligheidsbarometer voor december 2010. Staatssecretaris voor Mobiliteit Etienne Schouppe (CD&V) maakt aan de hand van die cijfers de balans op voor 2010.

Het aantal ongevallen met letsels in ons land daalde met 4,7 procent: van 47.615 naar 45.369. Volgens staatssecretaris Schouppe is dat het laagste cijfer ooit. Het aantal mensen dat ter plaatse overleed, is met 12 procent gedaald, van 828 naar 729.

De daling, zowel van het aantal ongevallen als het aantal doden ter plaatse, is groter in Wallonië dan in Vlaanderen. In Wallonië daalde het aantal ongevallen met 6,1 procent, in Vlaanderen met 3,8 procent. Wat het aantal doden betreft, bedraagt de daling in Wallonië 16,3 procent, in Vlaanderen 7,9 procent. Er gebeuren dus minder ongevallen in Wallonië dan in Vlaanderen, maar ze zijn wel ernstiger. Volgens Schouppe komt dat onder meer doordat Wallonië minder dicht bebouwd is.

Ook het aantal weekenddoden is in 10 jaar tijd afgenomen met 18,1 procent, van 360 naar 295. Ook hier is de daling het sterkst in Wallonië.

Staten-Generaal voor de Verkeersveiligheid

Tien jaar geleden werd een Staten-Generaal voor de Verkeersveiligheid gehouden. Daar werd het doel vooropgesteld om het aantal verkeersdoden met de helft te verminderen. Volgens Schouppe is het aantal verkeersdoden in 10 jaar tijd met 44 procent gedaald.

Op 11 mei wordt een nieuwe Staten-Generaal voor de Verkeersveiligheid gehouden. Daar wordt de balans opgemaakt van het voorbije decennium en worden ook nieuwe doelstellingen geformuleerd voor de komende 10 jaar.