Btw-verlaging moet leed rookverbod verzachten

Horeca Vlaanderen eist een btw-verlaging tot 12 procent voor alle dranken. De verlaging is nodig om het leed van het algemene rookverbod te verzachten, luidt het in de horecasector.

Op 1 juli wordt een algemeen rookverbod van kracht in alle horecazaken. Roken mag dan alleen nog maar in aparte rookkamers. Een algemeen verbod zou er aanvankelijk pas in 2014 komen, maar door een recente beslissing van het Grondwettelijk Hof komt dat verbod zo'n drie jaar vroeger dan voorzien.

Het algemene rookverbod wordt door de horecasector op weinig enthousiasme onthaald. Veel horecazaken vrezen forse verliezen als er niet meer gerookt mag worden. Om het rookverbod draaglijk te maken, eist Horeca Vlaanderen nu een btw-verlaging tot 12 procent op alle dranken.

"Dat is de meeste efficiënte maatregel", zegt Danny Van Assche van Horeca Vlaanderen, "en zou een goede buffer kunnen zijn voor het overleven van onze cafés." Naast de btw-verlaging eist Horeca Vlaanderen ook een hogere intrestaftrek en dat studenten en gelegenheidspersoneel soepeler ingezet kunnen worden.