De Kesel: "Vangheluwe richt opnieuw schade aan"

"De voormalige bisschop van Brugge Roger Vangheluwe heeft opnieuw veel schade aangericht door een interview te geven op VT4". Dat schrijft de huidige bisschop van Brugge Jozef De Kesel in een brief aan alle priesters van het bisdom.

Het Vaticaan had Vangheluwe gevraagd om België te verlaten. "Maar zich terugtrekken is meer dan een louter fysieke en lichamelijke aangelegenheid", schrijft De Kesel (centraal op de foto) in zijn brief naar aanleiding van Pasen. "Stilte is bij uitstek een geestelijke weg van bekering en inkeer. Die stilte is vorige week doorbroken, met alle gevolgen vandien."

Dat Vangheluwe een interview heeft gegeven, heeft volgens De Kesel nog eens veel schade aangericht. "Niet alleen bij de slachtoffers, maar ook voor de kerkgemeenschap. Het gaat mij daarbij niet om ons imago, maar om onze geloofwaardigheid", schrijft De Kesel.

"Ieder vergoelijkend of minimaliserend spreken is kwetsend en misplaatst", schrijft De Kesel. Hij wijst op het belang van de erkenning van het leed van de slachtoffers. Hij denkt ook dat het Vaticaan met een gepaste straf op de proppen moet komen. "Ik hoop dat de verantwoordelijken in Rome de juiste beslissing zullen nemen. Dan kan ook ruimte vrijkomen voor verwerking en heling bij alle betrokkenen."

Gisteren raakte bekend dat er nu ook een andere klacht tegen Vangheluwe werd ingediend. Die klacht gaat over een misdienaarskamp in de jaren 60, waar Vangheluwe zich aan twee minderjarigen zou vergrepen hebben. Het parket van Brugge gaat die feiten nu onderzoeken.