De Vijver heeft VT4 en Vijftv in handen

De Vijver, de holding boven Woestijnvis, wordt de nieuwe eigenaar van de Vlaamse SBS-zenders VT4 en Vijftv. Door die overname ziet het ernaar uit dat het Vlaamse medialandschap de komende jaren grondig zal worden hertekend.

De Belgische zenders van de SBS-groep stonden sinds december te koop. Een van de voornaamste kandidaat-kopers was de Luxemburgse groep RTL, maar die trok zich uiteindelijk terug omdat de prijs te hoog was.

Voor het bod op de SBS-zenders zocht De Vijver, dat als underdog aan de biedingen was begonnen, steun bij de Finse mediagroep Sanoma. Sanoma wordt nu voor een derde aandeelhouder van De Vijver. De holding boven Woestijnvis was tot nu in handen van Wouter Vandenhaute en Erik Watté (60%) en van Corelio (40%), dat onder meer de kranten Het Nieuwsblad en De Standaard uitgeeft.

Sanoma was sinds begin 2010 al voor 25% eigenaar geworden van DesertFishes, de tussenholding die o.m. de aandelen in de productiehuizen Woestijnvis en De Mensen (40%) omvat en had 49 % van Humo overgedragen aan De Vijver. Nu wordt De Vijver voor 100% eigenaar van zowel Humo, DesertFishes als de Vlaamse SBS-zenders. 

"SBS Belgium, het management en het voltallige team zijn blij met de overname door De Vijver van hun 2 televisiezenders VT4 en Vijftv en voelen zich Welkom Thuis in deze nieuwe multimediale groep", luidt het in een reactie op het nieuws van de overname. "De Vlaamse verankering zal ongetwijfeld bijdragen tot de verdere succesvolle uitbouw van beide televisiezenders." SBS Belgium zal momenteel geen verdere verklaringen afleggen.

Gevolgen voor het tv-landschap?

Al geruime tijd werd gespeculeerd of Wouter Vandenhaute met een eigen tv-zender zou beginnen. Nu de overname van VT4 en Vijftv rond is, is dat een feit.

De nieuwe situatie kan grote gevolgen hebben voor de andere tv-zenders, de VRT en VTM. Woestijnvisprogramma's, maar ook de wielerwedstrijden van Flanders Classics zouden in de toekomst op VT4 en Vijftv uitgezonden kunnen worden, al liet Vandenhaute eerder uitschijnen dat hij tegelijk een verdere samenwerking met de VRT niet uitsluit.

VTM, dat vandaag het grootste deel van de reclamebudgetten heeft, zou die in de toekomst herverdeeld kunnen zien. De zender zegt nog te weinig informatie te hebben om in de diepte te reageren op de overname, maar wenst Woestijnvis veel succes.

Ook voor de andere productiehuizen, zoals Sultan Sushi en Kanakna, die o.a. voor VT4 en Vijftv programma's maken, zal er veel veranderen. Beide zenders zien de overname echter niet als een bedreiging, maar eerder als een verrijking van het Vlaamse medialandschap. Johan Tuyaerts van Sultan Sushi gelooft dat de nieuwe situatie ook voor de andere productiehuizen nieuwe kansen zal bieden. Hij maakt zich sterk dat ook zij aan VT4 en Vijftv zullen blijven leveren. "Ik geloof dat het een en-en-verhaal zal worden en geen of-of verhaal", zegt hij.

Ook Stef Soetewey van Kanakna is eerder optimistisch gestemd.  "De overname zal een grote impuls geven aan onze sector. Het is een positief verhaal want het zet iedereen scherp".

Sanoma neemt ook Nederlandse zenders over

Sanoma neemt ook de Nederlandse zenders Veronica, SBS6 en Net 5 over, samen met tv-magnaat John De Mol. Voor die transactie is Sanoma een samenwerking aangegaan met Talpa, de mediagroep van John De mol. Sanoma wordt voor 67% eigenaar van SBS Netherlands, Talpa voor 33%. In Nederland is SBS de op één na grootste televisiemaatschappij met 3 tv-zenders (Veronica, SBS6 en Net5). De Nederlandse Mededingingsautoriteit moet de transactie wel nog goedkeuren.

Voor de Nederlandse en Vlaamse zenders samen is er 1,225 miljard euro betaald.

Flanders Classics in aparte joint-venture

Flanders Classics, organisator  van wielerwedstrijden zoals De Ronde van Vlaanderen, maakt geen deel meer uit van De Vijver, maar komt terecht in een aparte joint-venture waarin Corelio en Wouter Vandenhaute/Erik Watté elk voor de helft zullen participeren.

Meest gelezen