Fase rood in Limburgse bossen

Vanaf vandaag geldt fase rood in de Limburgse bossen. Dat wil zeggen dat alle brandtorens bemand zijn. Door de aanhoudende droogte stijgt het risico op bosbranden.

In Limburg zijn er drie brandtorens: in Maasmechelen, Neerpelt en Eksel. Een brandtoren is een uitkijktoren in het bos waarop boswachters brandgevoelige stukken bos observeren en in het geval van een bosbrand snel alarm kunnen slaan.

Bij fase rood zijn de brandtorens overdag bemand en overleggen de boswachters met de brandweer en de provincie Limburg. “Omdat het de komende dagen droog blijft, is extra alertheid noodzakelijk”, aldus Dries Gorissen van Natuur en Bos Limburg. Er is ook een helikopter stand-by om de bossen te controleren. De boswachters doen de ronde van alle bivakzones waar op dit moment jeugdkampen bezig zijn. “We willen de mensen nog eens wijzen op de veiligheidsvoorschriften die ze moeten nemen wanneer ze kampvuren houden.”

De brandweer van Genk benadrukt dat er geen reden tot paniek is. "Wij zijn extra waakzaam", zegt wachtmeester Gert Vanhaverbeke. "Stel dat er een brand is, dan zetten we twee brandweerwagens in in plaats van een. "Voorlopig zijn er nog geen brandhaarden opgemerkt.

Sinds begin deze week is ook de brandtoren op de Kalmthoutse Heide in de provincie Antwerpen bemand. Daar geldt voorlopig fase oranje, wat in de praktijk hetzelfde neerkomt als de alarmfase rood die in de provincie Limburg van kracht is. In Antwerpen kiest men voor de benamingen "oranje" en "rood", daar waar Limburg "rood" en "dubbel rood" gebruikt om de alarmfases bij droogte aan te duiden.

Het ziet er voorlopig ook niet naar uit dat er zal worden overgeschakeld naar de hoogste alarmfase, of die nu "rood" of "dubbel rood" wordt genoemd. Hoewel het mooie en droge weer nog zeker enkele dagen zal aanhouden, is het afsluiten van hele gebieden een maatregel die slechts tijdens erg langdurige periodes van extreme hitte en droogte in de zomervakantie wordt toegepast.