Geweld escaleert na verkiezingen in Nigeria

In Nigeria zijn bij het geweld dat na de verkiezingen losbrak al zeker 200 mensen omgekomen. Dat zeggen mensenrechtengroepen. Zowel de herkozen president Goodluck Jonathan als zijn rivaal Mohammed Buhari roepen op tot kalmte.

Zaterdag waren er verkiezingen in Nigeria en al snel bleek dat Jonathan zichzelf zal opvolgen als president. Jonathan, uit het christelijke zuiden van Nigeria, volgde vorig jaar Umaru Yar'Adua op. Yar'adua was een moslim uit het noorden van het land, hij overleed in mei 2010.

Jonathan haalde 57 procent van de stemmen. Volgens internationale waarnemers zijn de verkiezingen over het algemeen eerlijk en vrij verlopen. Maaraanhangers van zijn rivaal Buhari beschuldigen Jonathan evenwel van verkiezingsfraude. Daardoor breken er rellen uit.

De meeste doden vielen in het noorden van het land. Jonathan heeft iedereen opgeroepen tot kalmte. Ook Buhari doet dat. "We onderzoeken de onregelmatigheden bij de verkiezingen, maar ik vraag iedereen om kalm te blijven en de wet te gehoorzamen", zegt Buhari in een toespraak. Hij benadrukt ook dat het geweld niet etnisch geïnspireerd is.

Volgens het Rode Kruis zijn tienduizenden mensen op de vlucht geslagen.