Groen! niet in regering zonder kernuitstap

Groen! wil alleen maar in een nieuwe federale regering stappen als die regering de kernuitstap uitvoert. Dat heeft Groen!-voorzitter Wouter Van Besien gezegd in een interview met de krant De Morgen.

Groen! blijft erbij dat de drie oudste kerncentrales tegen 2015 moeten sluiten, zoals in 2003 in een wet werd bepaald. De huidige regering-Leterme wilde die wet aanpassen en de drie oudste kerncentrales nog tien jaar langer openhouden, maar de val van de regering doorkruiste dat plan. Als het aan Groen! ligt, moet de wet van 2003 van kracht blijven en mag de volgende regering de kernuitstap niet terugdraaien.

"In het nieuwe regeerakkoord moet heel duidelijk en ondubbelzinnig gekozen worden voor hernieuwbare energie", zegt Wouter Van Besien (foto), "en dat impliceert dat ook de wet op de kernuitstap wordt uitgevoerd en de drie oudste en kleinste kerncentrales in 2015 afgekoppeld worden."

Voor de partij is dat zelfs een breekpunt om in een nieuwe regering te stappen. "Ja, dat moet in het regeerakkoord staan. Kernenergie is een beetje menselijke overmoed, het veronderstelt absolute veiligheid, we weten dat sinds Tsjernobyl. We weten nu ook sinds Fukushima dat die absolute veiligheid niet bestaat."