India lanceert drie satellieten

De Indische ruimtevaartorganisatie ISRO heeft succesvol een raket gelanceerd met drie satellieten aan boord. Eind vorig jaar was een gelijkaardige lancering mislukt. Toen ontplofte de raket net na de lancering.

De raket vertrok zonder noemenswaardige problemen en bracht zo’n 18 minuten na de lancering de drie satellieten op 820 kilometer hoogte in een baan rond de aarde. De grootste satelliet moet grondstoffen in kaart brengen, de twee kleinere gaan de ruimte onderzoeken en foto’s nemen.

India is na de Verenigde Staten, Rusland, China en Frankrijk het vijfde land dat commerciële satellieten lanceert. Het land wil tegen 2016 een eerste bemande ruimtevlucht uitvoeren. De Indische ruimtevaart is bezig aan een inhaalbeweging tegenover China. De twee landen zijn, naar analogie van de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie in de jaren zestig, in een soort van “Space Race” verwikkeld.