Kapellen beschermt gebouwen van Crepain

In Kapellen worden een aantal huizen van de overleden architect Jo Crepain (zie foto) beschermd. Het gaat om een kapperszaak, een appartementsgebouw en drie huizen uit de beginperiode van de architect.

“Jo Crepain heeft hier in Kapellen een 50-tal gebouwen ontworpen”, aldus eerste schepen Luc Janssens (Open VLD). Nu worden kapperszaak Roels aan de Hoevensebaan, appartementsgebouw De Schutter aan de Engelselei en drie huizen in de Philippe Spethstraat beschermd. “Het is de bedoeling dat er nog een aantal andere woningen uit zijn latere periode beschermd worden.”

Daarnaast is het volgens de schepen de bedoeling om een fietstocht te maken rond de creaties van de architect. “Kapellen is eigenlijk heel trots op Crepain. Hij is een mooi uithangbord voor ons.”

Jo Crepain wordt beschouwd als een van de belangrijkste architecten van de afgelopen decennia. Hij pleitte ervoor om officiële opdrachten te depolitiseren en door zijn bijdrage aan het debat, heeft Vlaanderen sinds 1999 een bouwmeester. Zijn “De Wachter” uit 1982 in ’s Gravenwezel bezorgde hem internationale bekendheid. Hij overleed eind 2008.