Lentezon veel meer dan alleen maar genieten

Het droge en zonnige weer maakt van ons land zowat de warmste plek van Europa. Wie niet moet werken, hoeft met andere woorden niet ver te reizen om volop van het mooie weer te genieten. Toch is er ook een andere kant aan de zonnige medaille.

Met temperaturen van 20 tot 25 graden en een stralend zonnetje is het op dit moment in Europa nergens warmer dan in ons land. "Alleen in het oosten van Turkije vind je nog ergens 27 graden", zegt weerman Frank Deboosere in De Standaard. "Voor de rest is het in alle traditionele zonbestemmingen kouder dan hier."

Wie niet moet werken in deze paasvakantie of niet naar school moet, kan met andere woorden volop van deze bijna zomerse temperaturen genieten. Bomvolle terrasjes en stadsparken, genieten aan de kust of in de eigen tuin, het kan nog zeker tot en met het weekend.

Maar het aanhoudende warme weer en de droogte hebben ook minder prettige gevolgen. De fauna en flora durven er wel eens onder lijden. Zo roept Vogelbescherming Vlaanderen iedereen die een tuin heeft, op om zuiver drinkwater ter beschikking te stellen van de vogels, onontbeerlijk tijdens langdurige warme en droge perioden. Omdat de meeste plassen en poeltjes bij dit weer uitgedroogd zijn, moeten de vogels elders op zoek naar vers en zuiver drinkwater.

Ook de flora heeft onder de droogte te leiden. In Gent leiden de jaarlijkse periodes van aanhoudend warm weer al enkele jaren op rij tot problemen bij de aanleg van nieuwe parken en bloemperken. Daarom worden nieuw aangelegde parkjes nat gesproeid door de Gentse groendienst, zoals het nieuwe Lousbergspark (kleine foto). Anders dreigt de droogte al het werk teniet te doen.

In verschillende natuurgebieden leidt de droogte dan weer tot extra brandgevaar. Gisteren werd in de Kalmthoutse Heide al fase oranje afgekondigd. In de Limburgse bossen is vanaf vandaag fase rood van kracht.

Gratis kuikens weggeven verboden

Niet alleen de vogels in de tuin hebben uw extra zorg nodig, met Pasen in zicht wijst dierenrechtenorganisatie BLID er nog eens op dat het weggeven van gratis kuikens bij wet verboden is.

Het weggeven van kuikens komt echter nog maar zelden voor in ons land. Volgens de Federale Overheidsdienst Dierenwelzijn was er vorig jaar maar sprake van één geval. Controles zijn er niet echt, maar er wordt wel actie ondernomen als er sprake is van een klacht.