Starbucks opent 10 vestigingen in Nederland

Morgen opent het eerste filiaal van de Amerikaanse koffieketen Starbucks de deuren in een Nederlandse binnenstad. "Binnen een jaar zijn er tien nieuwe winkels", zegt Europees directeur van Starbucks Rich Nelsen. "En dat is pas het begin."

Al in 2002 zei Starbucks dat het naar Nederland zou komen. De keten begon uiteindelijk in 2007 in Nederland met een filiaal op de luchthaven van Schiphol. Na de eerste vestiging in Nederland op Schiphol, kwamen er in 2007 nog twee filialen van de keten bij. Vervolgens was het de beurt aan de stations van Amsterdam, Utrecht en Leiden.

Als gevolg van onder andere de economische crisis stokte de uitbreiding van de keten daarna. Vier jaar later plant Starbucks weer nieuwe openingen. "Nu hebben we specifieke plannen, overeenkomsten en het kapitaal", zegt directeur Nelsen zonder concreter te worden.

De Amsterdamse Leidsestraat krijgt een Starbucks, daarna is het de beurt aan de Beethovenstraat. Den Haag staat ook hoog op het lijstje. De andere zaken die dit jaar openen, kunnen zowel in steden als in stations komen. Starbucks exploiteert ze met of zonder partner. In de stations werkt Starbucks samen met NS-dochter Servex, op Schiphol met HMS Host. De nieuwe Amsterdamse filialen exploiteert Starbucks zelf.

In België heeft de koffieketen reeds vier vestigingen. Drie op de luchthaven van Zaventem en een in het station Antwerpen-Centraal. Binnenkort opent een vijfde vestiging de deuren in het station Brussel-Centraal. Daarna zou ook Gent aan de beurt zijn.