Veganistisch op foto is niet altijd veganistisch

“VegNews Magazine” is een in de VS erg populair tweemaande- lijks tijdschrift dat zich gespecialiseerd heeft in onder meer veganis- tische gerechten. Om hun recepten met de nodige visuele afwerking te onder- steunen worden prachtige foto’s getoond van de gerechten. Tot een lezeres vond dat een van die foto’s er wel erg "vleesachtig" uitzag. Al snel ontdekte ze dat op de oorspronkelijke foto barbecueribbetjes stonden. VegNews had de beentjes weg-gefotoshopt om de foto te kunnen publiceren. Daar konden echte veganisten niet om lachen.

Al snel werd duidelijk dat het niet om een eenmalige vergissing ging. "VegNews heeft wellicht in honderden artikelen de loftrompet gestoken van een veganistische levensstijl, terwijl ze om kosten te besparen er goedkope foto’s van vlees, zuivel en eieren bijgevoegd hebben. De foto’s waarvan we zo opgewonden geraakten waren in feite foto’s van vlees!", schreef een blogster. Veganisten maken op geen enkele manier gebruik van dieren en van de producten die van dieren afkomstig zijn.

VegNews vond aanvankelijk dat er veel drukte om niets gemaakt werd. "Ja, van tijd tot tijd, na alle opties te hebben overlopen, hebben we onze toevlucht gezocht tot een foto die men als niet-veganistisch kan omschrijven", zo liet de directie weten in een persmededeling. Maar al snel pikten de nationale media, zoals CNN, de ontevredenheid bij de lezers van het magazine op.

VegNews verstuurde daarom eergisteren een nieuwe persmededeling de wereld in: "We hebben het verpest. Onze lezers hebben gelijk. We verontschuldigen ons met heel ons hart. We verzekeren jullie dat we nooit nog niet-veganistische foto’s in VegNews zullen gebruiken." Aan CNN werd nog bevestigd dat het magazine een eigen beeldbank van geschikte foto’s zal aanleggen.

lees ook