VN spreekt zich nog niet uit over Jemen

De eerste VN-bijeenkomst over de situatie in Jemen is op niets uitgedraaid. Na afloop werd er geen gezamenlijk standpunt bekendgemaakt. Vooral Rusland zou bezwaar hebben gemaakt, maar ook enkele andere landen zouden liever nog even op de vlakte blijven.

De situatie in Jemen blijft erg explosief. De afgelopen dagen openden de veiligheidsdiensten opnieuw het vuur op betogers tégen het regime en daarbij kwamen zeker 5 mensen om en raakten tientallen mensen gewond. Het dodental sinds de start van de protesten ligt intussen op 120.

Vanochtend nog schoten manifestanten een politieagent dood toen veiligheidstroepen een blokkade wilde doorbreken. Bij de schietpartij raakten nog 6 andere mensen gewond.

Duitsland had daarom een VN-bijeenkomst bijeengeroepen, maar Rusland lag daar dwars. Het land zou niet willen dat de betogers de indruk krijgen dat de VN ook hen militair zal steunen zoals in Libië.

Maar ook andere landen zouden voorlopig nog even op de vlakte willen blijven, ook al omdat het pas de eerste bijeenkomst was over de kwestie. Bovendien vindt ook een grootmacht als China het protest in de Arabische wereld eerder een binnenlandse aangelegenheid.