VRT: "Relatie met Woestijnvis verandert"

Tot nu toe heeft Woestijnvis enkel programma's voor de VRT gemaakt. Maar aangezien moederholding De Vijver de SBS-zenders overneemt, zal dat niet meer het geval zijn. "Er zullen zeker dingen veranderen", meent Sandra De Preter van de VRT.

In de toekomst zal Woestijnvis uiteraard voor de eigen zenders gaan werken. Maar De Vijver wil de banden met de VRT niet verbreken, heeft Wouter Vandenhaute, CEO van Woestijnvis, gezegd. In een persbericht laat de VRT weten dat ze kennis heeft genomen van het aanbod van Woestijnvis en dat ze een beslissing zal nemen nadat alle scenario's bekeken zijn.

"Het is heel vroeg om daar een analyse van te maken", zegt Sandra De Preter, gedelegeerd bestuurder van de VRT, in "De ochtend" op Radio 1. "Een exclusief partnerschap met Woestijnvis was al niet meer mogelijk en is dat in deze nieuwe constructie zeker niet. Er zullen dus zeker dingen veranderen."

De gesprekken tussen Woestijnvis en de VRT over de samenwerking na 2012 werden in februari al tijdelijk stopgezet nadat Woestijnvis een bod had uitgebracht op SBS. "Dit neemt niet weg dat de VRT wil blijven samenwerken met Woestijnvis, weliswaar in een nieuw kader", klonk het toen.

De VRT heeft zich "intussen voorbereid op de toekomst en heeft verschillende scenario's in kaart gebracht". "Nu liggen de kaarten op tafel en kunnen we een beslissing nemen", verklaart De Preter. "We gaan die rustig nemen, samen met de raad van bestuur, en zullen laten weten wat die beslissing is." De bekende Woestijnvisprogramma’s en de populaire Woestijnvisgezichten zullen nog zeker tot midden 2012 op VRT te zien zijn.

De Preter, in een vorig leven nog uitgeefdirecteur bij Sanoma, benadrukt dat het te vroeg is om de concrete effecten van de overname in te schatten. "Maar de rol van de VRT blijft absoluut onveranderd", zegt ze. "De visie is uitgetekend en ik geloof in de creatieve kracht van dit huis." De overname bewijst volgens haar dat er nog veel geloof in de traditionele media bestaat.