WikiLeaksverdachte Bradley Manning overgeplaatst

De Amerikaanse soldaat Bradley Manning (zie foto) wordt, na kritiek op zijn eenzame opsluiting, overgeplaatst naar een “betere” militaire gevangenis. Manning wordt ervan verdacht honderdduizenden documenten te hebben gelekt op klokkenluiderwebsite WikiLeaks.

Manning wordt sinds juli vastgehouden op de marinebasis Quantico, in de buurt van Washington D.C. Nu wordt hij overgeplaatst naar een pas geopende militaire gevangenis in Kansas. Zijn advocaat had herhaaldelijk geprotesteerd tegen zijn eenzame opsluiting. Hij zat in een kleine cel, werd dagelijks gefouilleerd en kreeg geen lakens uit vrees dat hij zelfmoord zou plegen.

De soldaat wordt ervan verdacht zo’n 720.000 geheime diplomatieke en militaire documenten gelekt te hebben aan klokkenluiderwebsite WikiLeaks. Bij die documenten zaten ook rapporten over de oorlogen in Afghanistan en Irak. Hij wordt onder meer beschuldigd van hulp aan de vijand. Een psychologische test moet duidelijk maken of de soldaat mentaal in staat is zijn proces voor een militaire rechtbank bij te wonen.