"Apple volgt iPhone- en iPad-gebruiker"

Apple heeft in zijn nieuwste beheersysteem voor de iPhone en iPad een functie ingebouwd waarmee het de verplaatsingen van zijn gebruikers bijhoudt. Bovendien worden de gegevens opgeslagen in een niet-beveiligd document. Dat blijkt uit een studie van Britse onderzoekers.

"De iPhone en de iPad 3G registreren op geregelde tijdstippen waar de gebruiker zich bevindt en houden die gegevens bij in een verborgen document", zeggen de onderzoekers. "Sinds de komst van het iOS 4-systeem, slaan de toestellen een lange lijst op met plaats- en tijdsgegevens."

Volgens de onderzoekers worden de gegevens ook automatisch opgeslagen op een computer als de iPhone daarmee wordt gesynchroniseerd.

"We zijn niet zeker waarom Apple die gegevens verzamelt, maar het gebeurt in alle geval met opzet", zeggen ze.

De gegevens worden alsnog niet doorgezonden naar Apple zelf. Volgens Apple schendt het bedrijf daardoor de privacy van de gebruikers niet.

De onderzoekers raden de gebruikers aan om een optie te kiezen waarbij alle bewaarde gegevens op iPhone en iPad gecodeerd worden. Zo kunnen gebruikers vermijden dat iemand anders zich onterecht toegang verschaft.