"De Wever moet bewijzen dat hij akkoord wil"

Vincent Van Quickenborne, ontslagnemend minister en ondervoorzitter van Open VLD, vindt dat N-VA-voorzitter Bart De Wever weer aan zet moet komen na de opdracht van Wouter Beke. Het initiatief moet volgens hem terug naar de winnaars van de verkiezingen.

"Ik denk dat het na de opdracht van Wouter Beke - die ik alle krediet wil geven - tijd is om het initiatief terug te geven aan de twee winnaars van de verkiezingen", zegt Vincent Van Quickenborne in "De Ochtend" op Radio 1. "Het zijn zij die zich nat moeten maken. Het is aan hen om te bewijzen dat ze ook effectief een akkoord willen sluiten."

Bijna een jaar geleden twitterde Van Quickenborne "alea iacta est", waarmee hij aangaf dat Open VLD de regering-Leterme II de wacht aanzegde. Zijn partij zit momenteel nog altijd in de regering van lopende zaken, die het volgens hem verre van slecht doet, "maar lopende zaken op zo'n lange termijn is absoluut niet gezond voor een land".

"Er moet minstens een perspectief zijn op een regering die duidelijk aangeeft dat ze de zaken grondig wil veranderen", vindt Van Quickenborne. "Bart De Wever moet maar eens bewijzen dat hij een akkoord wil maken. De N-VA is de grootste partij van het land." De Wever moet volgens hem nu maar eens tonen dat hij leiding kan geven en daarbij rekening kan houden met de wensen van de verschillende partijen. "Dat is zeer moeilijk, maar ik ben niet defaitistisch. Er moet een weg zijn om hier uit te raken."