"Geen enkele sociale woning gecreëerd in Gent"

In Gent is er in de periode tussen 2001 en 2010 geen enkele sociale huurwoning bijgekomen. Dat zegt oppositiepartij Groen!. "De stad voert een aankondigingsbeleid, maar maakt geen echte prioriteit van sociale woningen", klinkt het. De bevoegde schepen erkent het probleem.

De cijfers werden verzameld door Groen! op basis van antwoorden van het gemeentebestuur op schriftelijke vragen. "In het bestuursakkoord 2001-2006 werd de bouw van 2.000 bijkomende woningen vooropgesteld", zegt gemeenteraadslid Tine Heyse (Groen!).

"Uiteindelijk werden maar 229 extra sociale huurwoningen gerealiseerd of amper 11,5 procent van het beloofde aantal. Tussen 2008 tot 2010 is het aantal beschikbare sociale huurwoningen opnieuw gedaald. Algemeen resultaat na de eerste vier jaar van deze legislatuur is een daling van het aantal sociale huurwoningen met 230."

Doordat er geen nieuwe sociale woningen bijkomen, is de wachttijd al gestegen van 20 naar 27 maanden, klinkt het voorts.

Ook de toekomst ziet Groen! niet rooskleurig in. "Als alles goed gaat, komen er tegen het einde van de legislatuur in 2012 nog 332 woningen bij. Zo komt de teller uiteindelijk nog positief uit op 102 woningen voor de hele legislatuur of amper 17 per jaar."

Maar volgens Groen! moeten ook daar weer de woningen van worden afgetrokken die verdwijnen. Vanaf 2012 bijvoorbeeld verdwijnen met de Rabottorens 572 woningen. Op termijn komen daar wel 400 nieuwe voor in de plaats.

Groen! spreekt van een "gemiste kans" voor de stad en is van plan om het stadsbestuur met de cijfers te confronteren op commissies en gemeenteraden.

"Toename gaat niet zo snel als gehoopt"

De toename van het aantal sociale woningen in Gent gaat inderdaad niet zo snel als gehoopt. Dat zegt schepen van Sociale Huisvesting Tom Balthazar (SP.A) naar aanleiding van de kritiek van Groen!.

Volgens de schepen komt dat onder meer omdat steeds meer woningen verdwijnen bij de renovatie van oude woningcomplexen, omdat ze niet voldoen aan de huidige normen. Toch staan er wel enkele grote projecten op stapel, merkt hij op. De komende jaren zullen er volgens hem dan ook een heel aantal woningen bijkomen.

Omdat de behandelingstijd van dossiers te lang is, roept Balthazar binnenkort een zogenoemde "taskforce sociale woningen" bijeen, met de sociale huisvestingsmaatschappijen, de stad, de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen en de minister van Wonen. Die zullen samen bespreken hoe sociale huisvestingsmaatschappijen kunnen worden geholpen om dossiers sneller te laten verlopen.