"Het gaat echt niet alleen om een titel"

De derde donderdag van de maand april... het is weer zover: Management Assistant Day. De dag van het jaar waarop management assistants in de bloemen worden gezet door hun managers. Chantal Sneijkers is executive assistant op de VRT-nieuwsdienst. Ze zit in het Europees bestuur van de EUMA, zowat het belangrijkste netwerk van management assistants in Europa en is de perfecte ambassadrice voor haar job.

"Meestal begint elk krantenartikel of beelditem in een nieuwsuitzending over Management Assistant Day wel met het feit dat de huidige management assistants de secretaresses van vroeger waren. Tja, het gaat echt niet alleen om een titel. Het gaat vooral om de jobinhoud", zegt Sneijkers (foto).

"Management assistants zijn de steunpilaren van het management. Niet alleen door hun basisvaardigheden, maar vooral door hun aparte competenties als proactiviteit, discretie en netwerking-mogelijkheden."

Zowat het belangrijkste netwerk van management assistants in Europa is EUMA (European Management Assistant Association). EUMA is actief in 26 Europese landen en telt zo’n 1400 leden.

Internationale horizon

"Het is een internationaal kwaliteitsnetwerk met focus op ontwikkeling en de toekomst van het beroep. Elke nationale groep organiseert maandelijks een evenement met topsprekers en workshops gerelateerd aan het beroep en twee maal per jaar is er een Europese activiteit: de internationale trainingsdag in het voorjaar en het congres in het najaar", zegt Sneijkers.

"Wat EUMA uniek maakt is de internationale horizon: je kijkt niet alleen buiten de grenzen van je bedrijf, maar je leert ook hoe het er aan toegaat in de andere Europese landen. De werksituatie in Griekenland of Noorwegen: er is een wereld van verschil en je leert met allerlei soorten mensen omgaan. Je leert nog beter omgaan met de zuiderse mañana-mentaliteit of met de Duitse gründlichkeit, maar het is ook interessant om te horen hoe anders de balans werk/privé is in de Scandinavische landen. Met een EUMA-lidmaatschap zet je ook je baas en je bedrijf in de spotlights en het genereert zelfs business."

"Leden vinden trouwens vaak ook hun droomjob via EUMA. Vaak worden de beste jobs niet aangekondigd via advertenties in de krant, maar kan je deze jobs vinden via aanbevelingen in het netwerk, omdat mensen je kennen en waarderen."

Eenzaam beroep

"EUMA is ook een thuis voor management assistants", zegt Sneijkers. "Het is en blijft een vrij eenzaam beroep. Mensen vertrouwen je hun zorgen en problemen toe. Omdat je als management assistant zeer dicht bij het management staat, ben je ook een baken van informatie. Je weet en hoort alles. Nogal wat collega’s kunnen daar soms moeite mee hebben en maken het je bijgevolg niet altijd even makkelijk. Binnen het netwerk kan je terecht voor goeie raad, want elke collega heeft er mee te maken."

"En als je een actieve rol in het netwerk speelt, leer je managementtechnieken toe te passen, zoals project management, onderhandelen, motiveren en enthousiasmeren van teamleden die vrijwillig meewerken en die je dus niet kan motiveren met loon of bedreigen met ontslag."

Sneijkers zit in het 5-koppige Europees bestuur (foto) van de EUMA als European Public Relations Officer. "Er is een lange traditie van Belgische vertegenwoordigers in het Europees bestuur omwille van onze inzet, creativiteit, probleemoplossende benadering en diplomatie."

"Mijn belangrijkste taak is EUMA in de spotlights zetten en vooral bekend maken. Nog te veel management assistants hebben de weg naar de organisatie niet gevonden. En nochtans: elke management assistant is welkom. Neem een kijkje op onze website en grijp je kans om zelf een EUMA-lid te worden!"

www.euma.org