"Moebarak" moet weg uit straat- en pleinnamen

De naam van de afgezette Egyptische dictator Hosni Moebarak moet verdwijnen uit de openbare ruimte. Dat heeft een rechter in Egypte beslist.
Uit de "publieke Moebarak-bibliotheek" in hoofdstad Caïro werd "Moebarak" vandaag al weggevlakt.

Moebarak werd op 11 februari 2011 tot aftreden gedwongen. Hij was bijna 30 jaar aan de macht, maar zijn positie was onhoudbaar geworden na dagenlange volksprotesten.

In Egypte zijn zeker 500 scholen genoemd naar Hosni Moebarak of naar zijn vrouw Suzanne of naar zijn zoon Gamal. De scholen krijgen binnenkort dus allemaal een nieuwe naam. Ook zijn er honderden straten en pleinen genoemd naar de dictator of zijn familie. Ook die moeten allemaal een andere naam krijgen. Eerder was al beslist dat alle standbeelden en portretten van Moebarak uit de publieke ruimte moeten verdwijnen.

Er gaan stemmen op om de straten, pleinen, bibliotheken en scholen te noemen naar mensen die omkwamen bij de protesten. Volgens de laatste schattingen zijn zo'n 846 mensen omgekomen bij de opstand.

Moebarak werd twee weken geleden opgepakt, maar hij werd onwel tijdens een ondervraging. Sindsdien ligt hij onder politietoezicht in het ziekenhuis in Sharm el Sheikh (kleine foto). Zijn gezondheidstoestand zou "onstabiel" zijn.