“Sorry moeder, dat ik mezelf heb opgeblazen”

Umar Fidai (foto), een 14-jarige Pakistaanse jongen probeerde begin april zichzelf op te blazen bij een soefi-tempel. Zijn zelfmoordaanslag mislukte. Tijdens een openhartig interview aan de BBC vertelde hij dat hij spijt heeft van zijn daden.
Umar Fidai net na de mislukte zelfmoordaanslag.

“Ik dacht dat ik in de hemel ging terechtkomen”, aldus Fidai. In werkelijkheid kwam hij zwaargewond in de gevangenis terecht. Hij is zijn linkerarm kwijt en zijn buik werd opengereten.

Samen met een andere tiener wilde Fidai een zelfmoordaanslag plegen op een soefi-tempel. Soefisten zijn een minderheid die een mystieke vorm van de islam aanhangen. “Ismail blies zichzelf dicht bij het schrijn op.” Bij die aanslag kwamen 42 mensen om het leven.

“Volgens het plan moest ik mezelf opblazen zodra de ziekenwagens gearriveerd waren, om zo nog meer mensen te doden.” Zijn bommen gingen echter niet helemaal af en bij de relatief kleine explosie raakte enkel Fidai zelf gewond. “Ik heb spijt van wat ik gedaan heb. Ik besef nu dat zelfmoordaanslagen zeer onislamitisch zijn.”

Fidai werd een vijftal maanden geleden aan zijn school door talibanstrijders gerekruteerd. Na een basisgevechtsopleiding vertelden ze hem dat hij ongelovigen moest gaan doden met een zelfmoordaanslag in Afghanistan. Toen hij uiteindelijk de aanslag moest gaan plegen, bleek dat hij een tempel in Pakistan moest aanvallen. “De taliban zeiden dat de soefisten nog grotere ongelovigen zijn, ik geloofde hen.”

Nu heeft Fidai spijt van wat hij gedaan heeft. “Ik weet dat mijn moeder en mijn zussen weten wat er gebeurd is. Sinds de aanslag heb ik niets meer van hen gehoord. Ik wil me bij mijn moeder excuseren voor wat ik gedaan heb.” Tijdens de aanslag dacht hij naar eigen zeggen niet aan zijn familie. “Ik dacht alleen aan wat de taliban mij geleerd hebben.” Fidai is nog steeds in levensgevaar.