“Volledige fles Gold Strike is dodelijk”

Gold Strike bevat 50 procent alcohol, echte goudsnippers en smaakt naar kaneel. Het drankje is een nieuwe hype bij jongeren, maar experts wijzen op de gevaren: “Een volledige fles levert een dodelijke concentratie alcohol op.”

Jan Tytgat, toxicoloog aan de KU Leuven vindt het een gevaarlijk drankje. “Er zit 50% alcohol in. De meeste sterke drank zit daar ver onder.” Wiskey en Jenever is maar 30 à 40 procent en een pintje maar 4 à 5 procent. “Je moet je realiseren dat je per consumptie twaalf keer meer alcohol binnen hebt, dan bij een pintje. Dat is toch wel heel veel.”

Daarnaast wijst Tytgat op de gevaren van de aroma’s van het drankje. Naast alcohol zit er ook kaneel, walnoot en zouthout in. “Sommige moleculen in die specerijen kunnen een zekere geestesverruiming geven en in combinatie met de alcohol de effecten versterken.” Volgens Tytgat kan een volledige fles van een halve liter een dodelijke concentratie alcohol opleveren.

Het drankje kwam vanuit Nederland via Wallonië overgewaaid naar Vlaanderen. Het is intussen een echte hype geworden bij jongeren. Dat heeft veel te maken met het ritueel dat er mee samenhangt. Shotglas vullen, bierviltje erop, schudden en in één keer uitdrinken. Organisaties voor alcoholproblemen trekken aan de alarmbel. Gold Strike is namelijk gewoon in de supermarkt verkrijgbaar.

Intussen vindt de fabrikant van Gold Strike zelf ook dat 50% alcohol net iets teveel van het goede is. Daarom brengt het een nieuwe “light”-variant op de markt met slechts 30% alcohol.