Dedecker zet Antwerpse afdeling onder curatele

Partijvoorzitter Jean-Marie Dedecker heeft de Antwerpse provincie- en regiobesturen van zijn partij LDD op non-actief gezet en hij heeft de afdelingen onder nationaal toezicht geplaatst. "De neuzen moeten opnieuw in dezelfde richting. De Antwerpse afdeling dreigde een baronie te worden."

In januari werd "Lijst Dedecker" afgevoerd,  het acroniem LDD staat nu voor "Libertair, Direct en Democratisch". Dedecker zelf werd wel opnieuw voorzitter.

Nu heft hij het provinciale bestuur en enkele regiobesturen in Antwerpen tijdelijk op. Ze komen onder nationaal toezicht. Voor de duidelijkheid, het gaat niet om de mandatarissen uit Antwerpen die op het nationale niveau actief zijn, zoals bijvoorbeeld Jurgen Verstrepen.

"De partij heeft statuten, maar als de willekeur heerst, moet ik ingrijpen", zegt Dedecker daarover in "Vandaag" op Radio 1. "In de politiek gaat het niet om de inhoud, maar om de macht en de postjes. Daarover ontstaan spanningen, maar onze partij kan niet veel spanningen verdragen."

"Er was te veel willekeur, de afdeling dreigde een echte baronie te worden. Daarom moet de baas, het familiehoofd, de neuzen opnieuw in dezelfde richting krijgen", legt Dedecker uit. "Ik moet wel toegeven dat we al altijd problemen hebben gehad met onze Antwerpse afdeling. Er moet iets vreemds in dat Scheldewater zitten", lacht hij.

Dedecker zegt dat hij wel erg strijdvaardig blijft. "Wij zijn de Test-Aankoop van de politiek. Maar het is wel moeilijk, zeker als je moet oppositie voeren terwijl je niet weet wie er in de meerderheid zit."