Golfstaten hebben plan voor de exit van Saleh

De Samenwerkingsraad voor de Golf heeft een stappenplan opgesteld voor een politieke transitie in het naburige Jemen. Volgens dat plan moet president Ali Abdullah Saleh binnen de maand opstappen. In ruil zou hij niet worden vervolgd.

In Jemen wordt al maandenlang geprotesteerd door inwoners die het vertrek van president Ali Abdullah Saleh eisen. Saleh is meer dan 30 jaar aan de macht en weigert politieke hervormingen door te voeren. Gisteravond laat gaf hij nog een toespraak waarin hij de opstand afkeurde en waarin hij zei dat hij "standvastig" president blijft.

De Samenwerkingsraad voor de Golf (GCC) is een internationale organisatie van zes Golfstaten: Bahrein, Saudi-Arabië, Koeweit, Oman, de Verenigde Arabische Emiraten en Qatar. Het is opvallend dat de GCC Saleh oproept om op te stappen. In Bahrein werden wekenlange protesten de kop ingedrukt door een militaire interventie onder de vlag van de GCC. Maar in Jemen, dat geen lid is, wil de GCC dus wel een regimeverandering.

Volgens het plan van de GCC moet Saleh binnen de maand zijn ontslag indienen en de macht overdragen aan een vicepremier. Er moet ook een overgangsregering van nationale eenheid komen, waarbij slechts de helft van de ministers uit de huidige regerende partij mag komen. Over drie maanden moeten er dan verkiezingen zijn.

"Wie verandering wil, moet naar de stembus", zegt Saleh, maar daarbij doelt hij op de verkiezingen van 2013, waarbij hij geen kandidaat meer is. Maar dat wordt door de tienduizenden demonstranten niet als een toegeving beschouwd. Toch zeggen waarnemers dat het moeilijk wordt voor Saleh om op post te blijven, nu hij de steun van de GCC verliest.

"De tijd dringt voor een politieke transitie in Jemen", klinkt het in een verklaring van het ministerie van Buitenlandse Zaken van de VS, dat tot nu toe op de vlakte bleef over Jemen.