Hoge ozonconcentraties in de lucht verwacht

Vandaag en de komende dagen worden hoge ozonconcentraties in de lucht verwacht. De kans bestaat dat lokaal de Europese waarschuwingsdrempel van 180 microgram per kubieke meter zal worden overschreden.

Gisteren werden in de drie gewesten hoge ozonconcentraties in de lucht gemeten. Daarbij werd de waarschuwingsdrempel van 180 microgram/m³ nergens overschreden. Bij die drempel moet de bevolking worden verwittigd.

De hoogste uurgemiddelde waarden bedroegen 158 microgram/m³ in Brussel (Sint-Agatha-Berchem), 178 microgram/m³ in Vlaanderen (Schoten) en 160 microgram/m³ in Wallonië (Vielsalm).

De weersomstandigheden blijven tot en met zondag bijna hetzelfde. Het blijft overwegend zonnig en warm met maximumtemperaturen tussen 23 en 27 graden. De wind blijft zwak tot matig waaien uit het zuiden (donderdag), zuidoosten (vrijdag) of oosten (zaterdag). Dit zomers weertje in combinatie met de opstapeling van luchtvervuiling tijdens de voorbije dagen leidt tot hoge ozonconcentraties in de lucht.

De Intergewestelijke Cel voor Leefmilieu (IRCEL) verwacht dat de hoogste uurgemiddelde ozonconcentraties vandaag tot en met zondag zullen evolueren tussen 140 en 180 microgram/m³. Lokaal kunnen de concentraties nog wat hoger zijn. IRCEL sluit niet uit dat de Europese waarschuwingsdrempel van 180 microgram/m³ lokaal overschreden wordt.

Ozon kan tot vermindering van de longfunctie, irritatie van ogen en luchtwegen en tot hoestbuien leiden. Bij personen met een chronisch obstructieve longziekte kunnen de ernst en frequentie van de symptomen toenemen. Mensen die bijzonder gevoelig zijn voor luchtvervuiling (kinderen, ouderen, personen met ademhalingsproblemen...) doen beter geen ongewone lichamelijke inspanningen in de buitenlucht tussen 12 en 22 uur. IRCEL raadt overigens iedereen aan tijdens die periode langdurige fysieke inspanningen te vermijden.