Libische rebellen nemen belangrijke grenspost in

De Libische rebellen zeggen dat ze een grenspost met Tunesië hebben veroverd op de troepen van kolonel Moe'ammar al-Khaddafi. Het gaat om het grensdorp Wazzan, waar de afgelopen dagen hevig gevochten werd. Intussen is in de belegerde westelijke stad Misurata een schip met hulpgoederen aangekomen.

Wazzan ligt zowat 200 kilometer ten zuiden van de kust in een bergachtig en afgelegen gebied. De afgelopen dagen waren er al hevige gevechten in de buurt van de grens. Enkele granaten kwamen daarbij ook terecht op Tunesisch grondgebied. De melding dat het dorp in de handen is gevallen van de rebellen, komt van getuigen aan de Tunesische kant van de grens.

Intussen zegt het Tunesische persagentschap TAP dat 13 hoge officieren van het leger van Khaddafi, waaronder een generaal, zich hebben overgegeven aan het Tunesische leger nabij de grenspost. Dat bevestigt het verhaal dat de getuigen eerder vertelden aan het agentschap Reuters.

Het geweld in de dunbevolkte grensstreek met Tunesië is al een hele tijd aan de gang. Volgens de VN zijn al zowat 11.000 inwoners van de regio de grens met Tunesië overgestoken.

Schip met hulpgoederen komt aan in Misurata

Intussen is een schip met hulpgoederen van Unicef aangekomen in Misurata, in het westen van Libië. De goederen: EHBO-kits, zuiver water, waterzuiveringstabletten, hygiënekits en speelgoed voor kinderen, kunnen volgens de organisatie 15.000 tot 25.000 mensen helpen. Daarnaast worden ook aan de grens met Tunesië en Egypte hulpgoederen verstrekt om mensen te helpen die het geweld in Libië ontvlucht zijn, het gaat naar schatting om 500.000 vluchtelingen.

Volgens Unicef heeft het geweld tussen regeringstroepen en rebellen in Libië al heel wat kinderlevens geëist. Alleen al in Misurata zouden minstens twintig kinderen zijn omgekomen en talloze anderen gewond zijn geraakt, meldt het kinderfonds van de VN.

De organisatie klaagt ook aan dat de humanitaire doorgang moeilijk blijft in Misurata en in andere regio's die getroffen worden door het geweld. Unicef roept de strijdende partijen dan ook op om de verplichtingen die voortkomen uit het Verdrag inzake de Rechten van het Kind en de internationale humanitaire wetgeving na te leven.

Twee buitenlandse fotografen gedood in Misurata

Gisteravond raakte bekend dat de fotograaf Tim Hetherington van het Amerikaanse magazine Vanity Fair gedood was na een mortieraanval in Misurata. Bij de aanval raakten ook drie andere verslaggevers gewond, onder wie de 41-jarige Chris Hondros (foto onder). De fotograaf van onder meer het fotoagentschap Getty is intussen ook aan de gevolgen van zijn verwondingen overleden. Ze zijn de eerste buitenlandse verslaggevers die omkomen sinds het begin van de opstand in Libië op 15 februari.

De vier bevonden zich in Tripoli Street in Misurata dat al bijna twee maanden wordt belegerd door troepen die de Libische leider Moe'ammar al-Khaddafi trouw zijn gebleven. Chris Hondros liep bij de aanval zware hoofdwonden op. Een derde fotograaf, Guy Martin van het fotoagentschap Panos, heeft verwondingen aan het bekken opgelopen.

Chris Hondros won onder meer de Robert Capa Gold Medal, een van de belangrijkste prijzen voor oorlogsfotografen. Van geboorte een Brit heeft de 41-jarige Hetherington de laatste tien jaar talrijke conflicten in beeld gebracht. In 2007 sleepte hij de prestigieuze World Press Photo Award in de wacht voor zijn foto's van Amerikaanse soldaten in Afghanistan.

Navi Pillay, de hoge commissaris voor de Mensenrechten bij de VN, zegt dat Khaddafi's troepen "mogelijk oorlogsmisdaden begaan" in Misurata. Het gaat dan om de bombardementen op ziekenhuizen. Een verantwoordelijke van de rebellen in de stad heeft de inverventie van westerse troepen gevraagd. "Als ze niet komen, dan zullen we sterven", luidde het.