Meiklokjes zijn wellicht uitgebloeid op 1 mei

De aanhoudende warmte en droogte hebben gevolgen voor het normale seizoensverloop van de natuur. Zo bloeit het meiklokje dit jaar niet in mei, maar al in april.

De bloemenkwekers hebben de handen vol door het zomerweer van de laatste dagen. Ze proberen te verhinderen dat de meiklokjes te vroeg bloeien. Dat zegt Marijke Walbers, nationaal secretaris van de Koninklijke Unie van de Floristen van België (KUFB). De meiklokjes die in open zon in de tuinen staan, zullen wellicht uitgebloeid zijn tegen 1 mei.

"De kwekers trachten de serres zo koel mogelijk te houden", zegt ook Johan Vandenbroucke, directeur van de Brusselse Euroveiling. Of het warme weer de prijzen zal beïnvloeden, kan hij nog niet zeggen. "Dat hangt af van veel factoren."

Walbers stelt dat ze niet duurder zullen zijn dit jaar. "Al heb je altijd het prijsverschil afhankelijk van de kwaliteit." Volgens Walbers zijn de meiklokjes die vanuit Frankrijk worden ingevoerd, al geplukt en gestockeerd. Dat ze in de tuinen tegen 1 mei al uitgebloeid zullen zijn, is ook goed nieuws voor de floristen, zegt ze. "Er zal minder wildverkoop zijn."

Voor de landbouwgewassen zijn de huidige weersomstandigheden nog geen probleem, zegt François Huyghe van landbouworganisatie Boerenbond. "Maar als het nog twee tot drie weken droog blijft, kan het wel een probleem worden", zegt Huyghe. Hij zag de prijzen op de internationale graanmarkten lichtjes omhoog gaan, onder invloed van de aanhoudende droogte in Noord-Europa.