Museum Salzburg moet Klimt teruggeven

Het Museum der Moderne Salzburg moet een schilderij van de Oostenrijkse kunstenaar Gustav Klimt teruggeven aan de kleinzoon van de oorspronkelijke eigenaar. Het schilderij heeft een geschatte waarde tussen 20 en 30 miljoen euro.

Het gaat om het doek "Litzlberg am Attersee" uit 1915. De oorspronkelijke eigenares, Amalie Redlich, werd in 1941 door de nazi's gedeporteerd en later vermoord. Het doek werd in beslag genomen en kwam na de oorlog in het bezit van het Oostenrijkse museum. Het is waarschijnlijk een van de meest waardevolle stukken uit de museumcollectie.

De kleinzoon en enige erfgenaam van Redlich, Georges Jorisch, eiste het schilderij terug. Uit onderzoek is gebleken dat zijn claim gerechtvaardigd is. Hij zal ruim 1,3 miljoen euro aan het museum schenken. Dat geld zal worden gebruikt om de watertoren te renoveren.

Er wordt al een aantal jaren onderzoek gedaan in Salzburg naar de herkomst van schilderijen. Al verscheidene werken zijn teruggegeven. Van tien tot vijftien kunstwerken van het Museum der Moderne Salzburg wordt de herkomst als twijfelachtig omschreven.