Oegandese oppositieleider alweer aangehouden

In het Oost-Afrikaanse land Oeganda is oppositieleider Kizza Besigye aangehouden tijdens een protestactie tegen de hoge voedsel- en brandstofprijzen. Het is al de vierde keer in een kleine twee weken tijd dat dit gebeurt.

Ook vandaag was de betoging in de hoofdstad Kampala verboden. Kizza Besigye werd opgepakt terwijl de politie traangas gebruikte. De betogers gooiden met stenen.

"Hij werd in een bestelwagen geduwd en meegenomen. We proberen te weten te komen waar hij nu is", zegt een medestander van de oppositieleider. Hij zal wellicht in de cel blijven tot 27 april en zal vrijkomen nadat hij formeel in staat van beschuldiging is gesteld wegens deelname aan een verboden manifestatie.

De vorige drie keer was Besigye telkens weer vrijgelaten op borgtocht. Vorige week werd hij in de hand geraakt door een rubberkogel van de politie. 

Eerder had Besigye al opgeroepen tot protest tegen het regime van president Yoweri Museveni, naar het voorbeeld van het volksprotest in Egypte. Museveni is al aan de macht sinds 1986 en werd pas onlangs herkozen voor een nieuwe ambtstermijn, zij het dat er grote twijfels bestaan over het eerlijke verloop van de stembusslag.